Muxart i Domènech, Jaume

(Martorell, Baix Llobregat, 3 juliol 1922 – Barcelona, 8 març 2019)

Pintor. Format a l’Escola de Belles Arts de Barcelona (1940), n’obtingué el professorat el 1945. Rebé una beca Amigó Cuyàs per a residir a París (1948) i una de la Dirección General de Relaciones Culturales per a estudiar a Roma (1952).

L’any 1955 formà part del Grup Taüll. Exposà per primer cop el 1947 en una col·lectiva a Barcelona i l’any següent participà en l’Exposició Nacional de Belles Arts de Madrid. L’any 1959 participà a la V Biennal de São Paulo. Posteriorment ha exposat a Barcelona, Estocolm, Londres, Copenhaguen, Madrid i altres ciutats europees, i també als EUA.

Entre les seves exposicions monogràfiques cal esmentar De Muxart a Van Gogh. Recreacions (1990), New York. Pintures (1992), Montserrat (1998), Big Bang (2003), a més d’una extensa Antològica (2005).

La seva obra, sempre d’accent expressionista, passà d’una figuració acadèmica a una neofiguració de trets lineals intensos i de dens empastament de la matèria. Sobre fons de fosca coloració fa eixir personatges o éssers de característiques fantasmagòriques en els quals s’entrecreuen l’element líric i la dimensió surrealista. El seu gest, entre dramàtic i decoratiu, té sempre un to de trencament i de contestació. La seva pintura revela un neguit d’angoixa, tenebrós i figurativitzant.

El 1979 fou nomenat catedràtic de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, i el 1982 en fou nomenat degà. Reelegit el 1986, aquest any el Consell d’Universitats el designà president del Grup XVI de Belles Arts per a la Reforma de l’Ensenyament Universitari. L’any 1983 obtingué el doctorat en Belles Arts.

Elegit membre de l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi (1990), ha estat guardonat amb diversos i importants premis, medalles i distincions.

Al març de 2011 fou inaugurat a Martorell el Muxart Espai d’Art I Creació Contemporanis a la Casa Par, un edifici d’origen medieval situat a la plaça de les Hores de la vila, restaurat al llarg de l’any 2010, destinat a la conservació i l’exposició de l’obra de l’artista, i també a la seva activitat pictòrica.

Un pensament sobre “Muxart i Domènech, Jaume

  1. Retroenllaç: Agell i Cisa, Roser | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s