Moran i Ocerinjauregui, Josep

(Barcelona, 22 desembre 1944 – )

Lingüista. Diplomat en arqueologia hispànica per l’Institut de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de Barcelona (1979), llicenciat en filologia hispànica (1981) i doctor en filologia catalana (1988) per la Universitat de Barcelona.

Ha estat col·laborador de l’Institut d’Estudis Catalans (1980-1983), professor de llengua catalana de l’Institut Catòlic d’Estudis Socials de Barcelona (1981-1987), professor del departament de filologia catalana de la Universitat de Barcelona (1983) i des del 1990 com a titular numerari.

Els seus principals àmbits d’interès com a investigador i docent són la història de la llengua catalana en tots els seus aspectes i l’onomàstica, per als quals disposa d’una especial aptitud d’historiador.

En són resultat les seves obres El Barcelonès i el Baix Llobregat, en col·laboració (1982), El Capbreu de Castellbisbal. Estudi filològic i lingüístic d’un text català antic (1984), Coneguem els nostres parlars, en col·laboració (1985), Documents d’història de la llengua catalana. Dels orígens a Fabra, en col·laboració (1986), Les Homilies de Tortosa. Estudi filològic i lingüístic (tesi doctoral) (1988), guardonada amb el premi Mossèn Sanabra (1988), a més de nombrosos articles.

Posteriorment ha publicat, entre altres, Treballs de lingüística històrica catalana (1994), Repertori d’antropònims catalans (1994), en col·laboració amb Jordi Bolòs, Estudis d’onomàstica catalana (1995), Consideracions sobre l’onomàstica (1996), i una edició amb un estudi lingüístic del Cronicó de Perpinyà (segle XIII) (1997).

També ha publicat, en col·laboració amb Joan Anton Rabella, el Diccionari etimològic manual (1999) i Primers textos de la llengua catalana (2001), i, juntament amb J.A. Rabella i Mar Batlle, Topònims Catalans. Etimologia i pronúncia (2002).

Ha participat en diversos projectes, entre els quals destaca el Nomenclàtor Oficial de Toponímia Major de Catalunya (2003). Membre de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i del consell de redacció de la revista “Llengua i Literatura”.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s