Montornès

(la Pobla de Montornès, Tarragonès)

Santuari (la Mare de Déu de Montornès) i antiga parròquia, situat en un turó (91 m alt), al sud-oest del poble. Correspon al primer nucli de població, esmentat ja el 1066, quan Ramon Berenguer I el concedí, amb la condició d’aixecar-hi un castell, a Ramon de Transunyer. Inicialment el lloc fou anomenat Puigperdiguers.

El castell, que passà a la jurisdicció del monestir de Santes Creus el 1173, fou destruït gairebé del tot durant les primeres guerres carlines del segle XIX (al segle XVI encara era habitat). El 1255 l’abat concedí carta de població per a edificar un nou nucli a la plana, que substituí el primer.

La primitiva església del castell (parròquia fins el 1571) restà com a lloc de devoció ininterrompuda; al segle XVIII fou substituïda per l’actual santuari (acabat el 1787); la imatge de la Mare de Déu és d’alabastre policromat (segles XVI-XVII).

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s