López de Ochoa i Portuondo, Eduard

(Barcelona, 31 gener 1877 – Madrid, 16 agost 1936)

Militar. Participà en les guerres de Cuba i del Marroc. General d’infanteria des del 1918. Recolzà el cop d’estat de Primo de Rivera, de qui se separà el 1924. Liberal, pro-republicà i francmaçó, hagué d’exiliar-se a París el 1925 i participà en la conspiració de Sánchez Guerra (1928-29).

Acceptà la legalitat republicana el 14 d’abril de 1931 i l’autoritat de Francesc Macià. Capità general de Catalunya des del 1931, fou encarregat de refrenar la sublevació d’Astúries (1934), oposant-se a la violència de la Legió. Tanmateix, fou responsabilitzat de la repressió i empresonat el mar/1936, i a l’agost fou mort.

És autor de dos llibres document de primera mà: De la Dictadura a la República (1930) i Campaña militar de Asturias en octubre de 1934 (1936).

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s