Careta i Vidal, Antoni

(Gràcia, Barcelona, 12 setembre 1834 – Barcelona, 10 febrer 1924)

Escriptor. Pertanyent al moviment de la Renaixença, col·laborà a “La Bandera Catalana”, “L’Escut de Catalunya”, “La Renaixensa” i “L’Ilustració Catalana”. Fou director de “Lo Gay Saber” (1878-80). La seva obra descriu el quadre de costums, centrant-se principalment en l’ambient menestral de la Barcelona de mitjan s XIX.

Les seves novel·les més conegudes són: Les conseqüències (1888), L’ull acusador (editada el 1935) i les publicades a la “Lectura Popular” i aplegades en un volum (Els tres tombs, L’ambaixada de la mort i El noi gran). De les seves narracions, cal remarcar Brosta (1878), Dibuixos a la ploma (1885), Rajolins (1893) i Narracions estranyes (1905).

Atret pel teatre, posà en escena unes quantes peces curtes que són descripcions de quadres de costums. És autor també de Barbarismes i vulgarismes que malmeten la llengua catalana (1886) i Diccionari de barbarismes (1901).

Un pensament sobre “Careta i Vidal, Antoni

 1. Careta

  Hola, estic creant un blog dedicat a l’Antoni Careta y Vidal i, buscant i rebuscant per tota la informació que vaig trobant per internet, he anat a parar a la teva pàgina. Primer de tot felicitar-te per la teva web i donar-te ànims davant aquest treball inmens (jo ficat només amb les dades d’un sol autor ja ho trobo prou esgotador).

  I, en segon terme, m’agradaria aportar el meu granet de sorra i comentar-te que, per un error de transcripció que en el seu dia van cometre els de l’Enciclopèdia Catalana, la data de naixement que tens està equivocada. La data correcta és el 1843 (el van envellir 9 anys al pobre).

  Salutacions.

  http://antonicareta.blogspot.com

  M'agrada

  Respon

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s