Àger, vall d’

(Àger, Noguera)

Llarga depressió tectònica. Enclavada, al nord-est de la comarca, entre el Montsec d’Ares i els relleus muntanyosos que separen la vall de la depressió central catalana i recorreguda per una línia de dislocació que posa en contacte les roques calcàries del Montsec amb les margues eocenes del fons de la vall.

En són els límits, a l’est, la Noguera Pallaresa (que la separa de la vall de Meià, la seva continuació) i, a l’oest, la Noguera Ribagorçana, les quals travessen aquesta regió pels congosts, difícilment practicables, dels Terradets i Camarasa, a la primera, i de Mont-rebei, Fet i Blancafort, a la segona, actualment emplenats, en bona part, per embassaments hidroelèctrics; només el tren, amb el recurs de nombroses foradades, segueix l’artèria fluvial pallaresa. En canvi, la carretera de Lleida al Pallars travessa l’alineació muntanyosa que limita la vall al sud pel coll d’Àger (909 m alt); i, bé que penetra a la conca de Tremp obrint-se pas pel congost dels Terradets, l’antic camí escala el Montsec, pel coll d’Ares.

Les vores muntanyoses de la vall són gairebé desproveïdes de vegetació i, a més de rodals de roures i d’alzines, hom només troba pastures que permetin la ramaderia a les zones més altes i humides. Les característiques climàtiques fan d’aquesta vall un enclavament d’agricultura mediterrània entre terres predominantment ramaderes.

L’únic agrupament important és la vila d’Àger, dins el municipi de la qual és compresa gairebé del tot; només els antics termes de l’Ametlla de Montsec i Oroners, tocant a la Noguera Pallaresa, pertanyen al municipi de Camarasa. El 1981 s’inaugurà la carretera del Doll, des de Camarasa fins a Sant Oïsme.

13 pensaments sobre “Àger, vall d’

 1. Retroenllaç: Balaguer, vegueria de | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 2. Retroenllaç: Avellanes i Santa Linya, les (Noguera) | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 3. Retroenllaç: Arnau Mir de Tost | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 4. Retroenllaç: Ametlla de Montsec, l’ | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 5. Retroenllaç: Agulló -Noguera- | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Vilamajor | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Valença de Tost | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Sant Just | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Ramon Berenguer I de Barcelona | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Mallabecs | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Farfanya, riu de | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Colobor | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Cas | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s