Iessa, la (Serrans)

Municipi dels Serrans (País Valencià): 84,68 km2, 1.039 m alt, 259 hab (2014)

(cast. La Yesa) Situat al peu de la serra de Javalambre, al límit amb l’Aragó, en l’àrea de parla castellana del País Valencià. El terme és drenat pels torrents afluents del Tòixer. Boscos i pastures.

Els conreus, amb predomini del secà (conreus de cereals -blat i ordi- i vinya) i amb molt poc regadiu (hortalisses i blat), hi ocupen només el sector més pla. Té una certa importància el bestiar de llana. Àrea comercial de València. El descens de la població ha estat constant, sobretot a partir del 1960, en que ha perdut més de la meitat dels habitants.

La vila és d’origen islàmic. Església parroquial de Santa Maria, destruïda pels carlins (1840) i reconstruïda posteriorment.

El terme comprèn, a més, la caseria de Cuevarruz Alta.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s