Estavar (Alta Cerdanya)

Municipi de l’Alta Cerdanya (Catalunya Nord): 9,24 km2, 1.293 m alt, 408 hab (2012)

Situat al límit amb l’enclavament de Llívia, entre els contraforts meridionals del Carlit, al nord, i la vall del Segre, riu que travessa el terme, al sud; és drenat, a més, pels rius d’Éguet i d’Angost.

Economia essencialment agrícola (cereals i hortalisses) i ramadera (bestiar boví i oví). Prats de regadiu per al bestiar boví. Hi ha mines de lignit, que tingueren una certa importància al tombant del segle XIX. Àrea comercial de Perpinyà.

El poble es troba a l’oest del puig de Llívia, vora la confluència del riu d’Angost amb el Segre; se’n destaca l’església parroquial de Sant Julià, romànica del segle XII, que conserva restes de pintures murals.

Dins el terme, creuat antigament per la Strata Ceretana dels romans, hi ha el poble de Bajande i el caseriu de Callastre.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s