Espirà de l’Aglí (Rosselló)

Municipi del Rosselló (Catalunya Nord): 26,77 km2, 36 m alt, 3.304 hab (2012)

Estès per la vall de l’Aglí, des dels primers contraforts dels massissos de la Pena i de Talteüll fins a la plana rossellonesa, al peu de les Corberes, drenat també al sector nord-est del terme pel Ròvol.

La base de l’economia és l’agricultura, els conreus de regadiu són possibles gràcies a l’aprofitament de l’aigua de l’Aglí i a les capes freàtiques. El conreu de secà més important és la vinya, que produeix vi dolç natural denominat de les Costes de l’Aglí i vi de qualitat superior de les Corberes del Rosselló. També hi ha explotacions de pedra calcària i hom extreu del llit de l’Aglí sorra i grava. Àrea comercial de Perpinyà.

El poble és a la plana dreta de l’Aglí; té l’origen en l’antic priorat d’Espirà de l’Aglí, l’església romànica del qual, renovada a la fi del segle XI, és l’actual església parroquial de Santa Maria.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s