Vic, vegueria de

(Catalunya, segle XII – segle XVIII)

Antiga demarcació administrativa (2.302 focs, uns 11,510 h el 1553), creada entorn del 1188 i estructurada definitivament vers el 1228, dita inicialment vegueria d’Osona. El 1304 anava del Congost a Collsuspina, d’ací al Lluçanès, comprenia Besora i Curull, n’excloïa el Cabrerès i, en canvi, arribava a Osor i Sant Hilari i, seguint el cim del Montseny, arribava fins al Tagamanent.

Els dominis de la casa de Cabrera i de Rupit s’hi integraren a mitjan segle XIV. També n’era exclòs el Lluçanès, que en part hi pertangué el segle XV, fins que arribà a formar sots-vegueria pròpia el 1611.

Del 1274 al 1317 els veguers de Vic regien a la vegada el Bages, el Berguedà i el Ripollès, a partir del 1320 s’intitularen veguers d’Osona, Ripollès, Camprodon i la Ral, i per fi, a partir del segle XV, eren només veguers de Vic, de Ripoll i del Ripollès.

Durant l’època d’actuació dels comtes d’Osona (1354-66) els veguers passaren a residir a Moià, i hom els adjudicà la sots-vegueria de Moianès, després retornaren a Vic, on residia sempre un sots-veguer, que era l’executor de les tasques inherents al càrrec del veguer.

Distint del veguer reial, hi hagué un veguer i batlle de Vic per la partida o part de la ciutat del bisbe, que fou reial des del 1315 i que, amb la unificació de la ciutat, el 1421 refongué el seu càrrec amb el de veguer d’Osona, que des d’aleshores s’intitulà veguer de Vic i d’Osona.

El 1716 esdevingué corregiment de Vic.

2 pensaments sobre “Vic, vegueria de

  1. Retroenllaç: Vic, regió de | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Vic, corregiment de | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s