Totzó, Ramon de

(Rosselló, segle XIV)

Noble. Pels anys 1326-28 era veguer de Cerdanya i Baridà i batlle de Puigcerdà.

Anys després s’inclinà per Pere III el Cerimoniós contra Jaume III de Mallorca, el qual el féu dur a Mallorca i tancat al castell de Bellver. En fou alliberat per l’arribada del rei Pere a Mallorca (1343). Mesos després, en ser signat l’armistici entre els dos monarques, Jaume III prometé que no atacaria en represàlia els dominis rossellonesos dels Totzó durant la suspensió d’hostilitats.

El 1344 formà part del consell de Pere III quan fou realitzada la segona i definitiva invasió del Rosselló. També era membre del consell que decidiria la sort de Jaume III un cop aquest hagué capitulat. Pere III el nomenà lloctinent reial al Rosselló i la Cerdanya, dins el mateix any. Actuà diverses vegades en funcions de conseller del nou monarca.

El 1347 es trobava a Morvedre durant els avalots promoguts pels unionistes valencians. A requeriment d’aquests hagué d’abandonar aleshores la companyia del rei, seguint els altres consellers rossellonesos.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s