Tomic, Pere

(Bagà, Berguedà, segle XV – Catalunya, abans 1481)

Historiador.

Autor de l’obra Històries é conquestes del reyalme d’Aragó é Principat de Cathalunya, escrita vers el 1438 i editada el 1495 i el 1519. Consta de 47 capítols, des de la creació del món fins al regnat d’Alfons el Magnànim; encara que alguns manuscrits arriben fins al regnat de Joan II, d’aquests últims Tomic no va poder ésser-ne l’autor, puix que les Històries foren dedicades a l’arquebisbe de Saragossa, Dalmau de Mur, que va morir abans de l’any 1457.

El manuscrit suposadament original va ésser en poder de l’erudit Antoni de Capmany, i a la Biblioteca Real n’hi ha un altre de titulat Suma de la Crónica de Aragón y Principado de Cataluña, traducida del lemosín al castellano por Juan Pedro Pellicer, que prova la seva difusió al regne castellà.

Tomic va escriure també un resum de les Històries, que no va ésser publicat.

2 pensaments sobre “Tomic, Pere

  1. Retroenllaç: Cardona (varis) | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Cardona, Joana de (vàries) | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s