Sindicat d’Arquitectes de Catalunya

(Catalunya, 29 abril 1937 – 1939)

(SAC)  Organització. Creada a Barcelona per un grup de milicians de la CNT i la UGT juntament amb arquitectes -alguns, membres del GATCPAC-.

Es varen emparar (8 agost 1936) dels locals de les velles organitzacions corporatives, l’Associació d’Arquitectes de Catalunya i el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya i Balears. Afiliat simultàniament als dos sindicats, fou legalitzat per un decret de la Generalitat.

Transformà radicalment l’organització i el significat del treball professional dels arquitectes, que passaren a ésser considerats com uns treballadors més del ram de la construcció, però amb la categoria de tècnics.

Era l’únic organisme capacitat per a rebre els encàrrecs professionals, que després repartia entre els seus afiliats d’acord amb un pla de racionalització del treball, i acabà així amb situacions de privilegi i corrupció i, alhora, aconseguí de democratitzar el treball i controlar-ne la qualitat tècnica.

En íntima col·laboració amb les centrals sindicals i organismes revolucionaris, donà ajut, primer, al control de les empreses constructores que havien restat aturades arran de la vaga general del 19 de juliol i, després, a la creació de l’Agrupament Col·lectiu de la Construcció de Barcelona.

Redactà i dirigí un gran pla de construcció d’escoles en col·laboració amb el CENU -transformació d’esglésies i convents en escoles-; construí habitatges per als porters als terrats, així com vestidors, dutxes i lavabos, menjadors, cuines i locals de reunió a les fàbriques i llocs de treball; féu plans de defensa i construí refugis.

Tingué una estreta col·laboració amb la Comissió Mixta d’Administració i Control de la Propietat Urbana, participà en la reorganització de l’ensenyament de l’arquitectura, etc.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s