Sarriera, Joan

(Girona, segle XV – Catalunya, després 1509)

Cavaller. Fill de Pere Sarriera, ell mateix fou anomenat a vegades també Pere. Pel seu casament amb Violant de Margarit i Bertran emparentà amb la poderosa família gironina dels Margarit.

En iniciar-se la guerra contra Joan II, es posà al costat de la generalitat. Amb el seu pare intervingué en el setge de la Força de Girona dut a terme pel comte de Pallars (1462); lluità contra els remences de Verntallat i caigué presoner en un intent de penetrar a Girona. Alliberat, fou batut a Llagostera.

El 1468 fou nomenat batlle general de Catalunya i capità de Girona reconquerida. Tanmateix, el 1471 es deslligà de l’obediència de Renat d’Anjou i es posà al servei de Joan II; Barcelona el declarà perjur i fou executat en efígie.

El rei el confirmà en el càrrec de batlle general i de capità de Girona i li vengué diversos pobles i castells del vescomtat de Cabrera amb jurisdicció feudal. Lluità aleshores a l’Empordà, amb el bisbe Margarit, contra els francesos (1474).

El 1479 fou encara confirmat en el càrrec de batlle general, que retingué fins el 1501, any en què el succeí el seu fill Miquel Sarriera i de Margarit, germà d’Antic.

El seu pare fou Pere Sarriera  (Girona, segle XV)  Cavaller. Participà a la lluita contra Joan II. Amb el seu fill Joan se sumà al setge de la Força de Girona, dirigit per Hug Roger III de Pallars. Fou ferit a l’atac del 17 de juny. El 1463 fou nomenat capità d’Hostalric.

3 pensaments sobre “Sarriera, Joan

  1. Retroenllaç: Armendaris, Bertran d’ | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

  2. Retroenllaç: Torres de Palau, les | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Sarriera i de Margarit (germans) | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s