Sagrera, Guillem

(Felanitx, Mallorca, vers 1380 – Nàpols, Itàlia, 1454)

Arquitecte i escultor gòtic. Féu l’aprenentatge al Portal del Mirador de la seu de Palma de Mallorca, on treballaven nombrosos artistes flamencs i de la Picardia (vers el 1397) i on entrà en contacte amb uns nous corrents artístics que varen cristal·litzar, pel que fa a l’escultura, en l’estil creat a Dijon per Sluter, del qual Sagrera fou seguidor.

La seva primera obra documentada és una trona per al convent de framenors de Perpinyà (1410). El 1416 és documentat a la consulta convocada a Girona per decidir la continuació de la catedral amb una nau o amb tres naus i apareix esmentat com a mestre major de Sant Joan Nou de Perpinyà, on se li atribueix el canvi de pla d’aquest temple i l’audaç sala capitular.

A partir del 1420 es féu càrrec de la direcció de les obres de la catedral de Palma de Mallorca, on dirigí la continuació de les voltes, en els seus trams quart i cinquè, i aixecà la sala capitular; al Portal del Mirador, on vint-i-cinc anys havia començat com a aprenent, deixà una de les seves màximes obres d’escultura; l’imatge de Sant Pere, per la qual li pagaren 24 florins; se li atribueix també el Sant Pau i el Sant Jaume de la mateixa porta i la Verge que hi havia al mainell.

El 1426 es féu càrrec de l’obra de la Llotja dels mercaders de Palma, on la decoració escultòrica és perfectament coherent amb la tendència a la unitat espacial.

El 1447 fou cridat a la cort d’Alfons el Magnànim, a Nàpols, on realitzà personalment la Gran Sala del Castell Nou i dirigí les obres de conjunt, llevat de l’arc de triomf de l’entrada.

La conjunció de l’obra de fortificació amb el luxe i el fast de la cort reial fan d’aquest palau, imponent, encara que no conserva res de la decoració original, una de les obres més interessants de l’època a Europa; una vegada més, el seu gust pels espais amplis es manifesta en una solució pensada per a la Gran Sala, que malauradament no pogué veure acabada, a causa de la seva mort.

6 pensaments sobre “Sagrera, Guillem

  1. Retroenllaç: Alomar i Esteve, Gabriel | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

  2. Retroenllaç: Mallorca, illa de | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

  3. Retroenllaç: Nàpols, conquesta de | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Joan, Pere | Dades de Catalunya

  5. Retroenllaç: Claperós, Antoni | Dades de Catalunya

  6. Retroenllaç: Castell Nou de Nàpols | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s