Pinyana, canal de

(Noguera / Segrià)

Canal de la Noguera Ribagorçana, que se’l coneix també amb el nom de canal de Lleida.

Neix prop de l’embassament de Santa Anna, poc després, dins el terme de Castellonroi, hi ha el repartidor del canal (dit casa de Lleida o de l’Aigua) i, al límit amb el d’Alfarràs, la central elèctrica de Pinyana.

Després de passar per Andaní i Alfarràs, entra al Segrià prop d’Almenar; abans d’arribar al terme de Lleida, la sèquia se subdivideix en dos brancals, un dels quals comprèn la sèquia del Mig i la sèquia Major, que ha subministrat aigua potable a la ciutat, després de passar per una bassa depuradora d’Alpicat, fins a la construcció de la conducció directa des de Pinyana, i rega les terres del Segrià fins prop de Lleida.

Les hortes són especialitzades en fructicultura.