Noguera de Cardós, la

(Pallars Sobirà)

Riu pirinenc, afluent esquerrà de la Noguera Pallaresa.

És format per la unió de dues branques distintes (pel riu de Lladorre, originari de la regió lacustre de Certascan i Romedo, i pel riu de Tavascan o Noarre), que s’uneixen a Tavascan, poble a partir del qual el riu pren, decididament, la direcció nord-sud, fins al seu aiguabarreig a Llavorsí.

És un riu d’alta muntanya, el règim del qual presenta escassa irregularitat i una forta importància del factor níval, que condiciona les variacions estacionals. La conca ocupa uns 250 km2 i el cabal és de 9 m3/segon.

Els seus afluents principals són, per l’esquerra, la Noguera de Vallferrera i el riu de Burg, i, per la dreta, el riu d’Estaon.

La seva vall és coneix amb el nom de ribera de Cardós o vall de Cardós, i constitueix una important cubeta sobreexcavada pels gels, ja que fou ocupada per una gelera quaternària d’uns 5 km de longitud.

Important aprofitament hidroelèctric.