Viella (Vall d’Aran)

Municipi i capital de la comarca: 211,74 km2, 974 m alt, 5.512 hab (2017)

(aranès: Vielha). Situat al bell mig de la comarca, a la vall de la Garona i dels seus afluents, el riu Nere i el de Varradòs; així com la capçalera de la Noguera Ribagorçana, amb l’hospital de Sant Nicolau dels Pontells. El terme municipal fou ampliat el 1968 per l’annexió dels termes d’Escunyau, Gausac, Vilac, Arròs i Vila i Betlan, i se li donà el nom oficial de Vielha e Mijaran. Dins el terme municipal s’hi localitzen importants boscos d’avets, faig, pi roig, pi negre i pastures.

L’activitat agrícola es limita a farratges, prats de pastures, sègol i patates. Ramaderia de bestiar boví, oví i equí. De les tres fires ramaderes que s’hi celebraven al llarg de l’any, només se’n conserva una, la d’octubre. És un important centre turístic i d’esports d’hivern, gràcies al túnel de Viella. El 1947 s’inaugurà la central hidroelèctrica de Viella o Mijaran, aigües avall de la Garona. Població en ascens.

La vila és situada a banda i banda del riu Nere; el nucli antic, amb cases notables del s XVII, és al voltant de les restes de l’antic castell de Viella, amb l’església parroquial de Sant Miquèu, romànico-gòtica, molt reformada al s XVI i amb el campanar del s XVIII. Al nord de la vila, que era cap del terçó de Viella (i després del sesterçó de Viella o de Castièro), hi ha el santuari de Mijaran, on es reunien els consellers de la vall i juraven els càrrecs. Museu Etnològic d’Era Val d’Aran.

És format per un conjunt de pobles (amb esglésies romàniques de gran interès). Capital d’una àrea comercial que comprèn tota la comarca.

Enllaços web: AjuntamentEstadístiques

12 pensaments sobre “Viella (Vall d’Aran)

 1. Retroenllaç: Castièro | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Casau | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Burts | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Betrén | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Betlan | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Auran, coma d’ | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Aubert | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Artiga de Varradòs, Era | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Arròs i Vila | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Arròs | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Armeros, tuc d’Es | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Vall d’Aran, la | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s