Vapor, El

(Barcelona, 22 març 1833 – febrer 1838)

Periòdic mercantil, polític i literari en castellà. Aparegué per iniciativa d’Antoni Bergnes de las Casas, que l’edità. Ramon López Soler en fou el primer director, fins que l’ago/1835 emigrà a França, aleshores consta com a redactor principal J.A. de Covert Spring (potser identificable amb J.F. Monlau).

L’oct/1836 l’empresa editora, al·legant motius econòmics, decidí la seva fusió amb “El Guardia Nacional” i l’equip redactor no acceptà la decissió i creà “El Nuevo Vapor” (1836), que a partir del desembre adoptà el seu antic nom.

En l’aspecte literari cal destacar la participació de Milà i Fontanals i alguns altres escriptors catalans; i en l’econòmic, publicà articles de Guillem Oliver, defensà el proteccionisme i reproduí articles on es palesa la influència de Fourier.

En conjunt, és una de les publicacions més interessants, en molts aspectes, del seu moment.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s