Vallferosa

(Torà de Riubregós, Segarra)

Poble (540 m alt), a la dreta de la riera de Vallferosa (afluent, per la dreta, de la riera de Llanera). La caseria situada en el sector més abrupte i boscós del municipi havia estat format per una quarantena de cases disperses.

Només resten les runes de moltes cases, dos cementiris, restes d’una església romànica, l’estructura de l’església neoclàssica de Sant Pere i la torre mestra del castell de Vallferosa, rodona i emmerletada, que ho domina tot.

De l’antiga església parroquial de Sant Pere (construïda de nou el 1698 i sense culte des del 1940) depenien les de Sant Pere Sasserra i Santa Maria Sasserra, actual Santa Maria de Vallferosa. El 1940 fou adoptada com a temple parroquial l’església de Santa Maria, que continua essent el centre de les poques cases habitades de Vallferosa i de les de Puig-redon.

El 1107 fou donada l’església pel vescomte Guerau d’Urgell a la canònica de Solsona. El castell, ja esmentat el 1052, pertanyia al ducat de Cardona; la jurisdicció civil pertangué a diverses famílies i, finalment, als jesuïtes de Betlem de Barcelona (els quals feren alçar, el 1698, l’església de Sant Pere).

3 pensaments sobre “Vallferosa

  1. Retroenllaç: Llanera de Solsonès | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Ferrera i de Llobera (germans) | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Ferrera i de Cordelles, Felip de | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s