Trias i Pujol, Antoni

(Badalona, Barcelonès, 1891 – Santa Cristina d’Aro, Baix Empordà, 29 juny 1970)

Metge cirurgià. Germà de Joaquim. Llicenciat a Barcelona, fou professor de la Facultat de Medicina de Barcelona.

Nomenat catedràtic de patologia i clínica quirúrgica a Salamanca, on restà fins al 1928, any en què retornà a Barcelona, també com a catedràtic, i realitzà una tasca pedagògica extraordinàriament eficient en el període de la Universitat Autònoma, formant al seu voltant un estol de deixebles notables.

Es dedicà, sobretot, als temes quirúrgics: anestèsia, neurocirurgia, angiocirurgia i cirurgia toràcica. Fou membre del Consell de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i vocal del Patronat de la Universitat Autònoma. Fou detingut arran dels fets d’octubre de 1934, i reclòs al vaixell Uruguai. S’exilià el 1939 i s’establí a Colòmbia.

Fou guardonat, el 1967, amb el premi Virgili. Participà al I Congrés de Metges de Llengua Catalana (1930) i al segon (1932). Presidí l’Acadèmia de Ciències Mèdiques, i fou membre corresponent de l’Institut d’Estudis Catalans.

És autor d’Experiencias sobre el Pneumotórax abierto en el conejo (1912), Los tumores intra-cranianos perforantes (1923), Estado actual de la cirugía pancreática (1929), Sèrum citratat en les gran hemorràgies i en el xoc (1930) i L’autonomia de la Universitat de Barcelona (1935).

Fou el pare de Ramon Trias i Fargas.

2 pensaments sobre “Trias i Pujol, Antoni

  1. Retroenllaç: Trias i Fargas, Ramon | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Trias i Pujol, Joaquim | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s