Trias i Peitx, Josep Maria

(Barcelona, 22 agost 1900 – Prada, Conflent, 7 agost 1979)

Polític. Milità dins el carlisme i se’n sortí pel seu nacionalisme. S’incorporà a Unió Democràtica de Catalunya, poc després d’ésser fundada, i formà part del seu comitè de govern. Excepcionalment, durant la guerra en fou secretari general.

Després del juliol de 1936 fou un dels principals organitzadors, d’acord amb el cardenal Vidal i Barraquer, d’una xarxa d’ajut als sacerdots catalans amagats o empresonats. Tenia el despatx a la delegació d’Euskadi a Barcelona, i el 1937, Manuel de Irujo, ministre de Justícia, li proposà de dirigir un comissariat de cultes. Prèvies consultes amb el seu partit, declinà l’oferta, però fou l’ànima d’una operació de contactes de la República amb Roma per refer les relacions, almenys oficioses.

Des de París establí relació amb Vidal i Barraquer, i especialment amb el cardenal Verdier. La lentitud de la negociació i la impaciència d’Irujo féu que aquest rompés amb Trias, el qual s’exilià a París el 1939, on fixà la seva residència, i, a través dels quàquers, ajudà els emigrats: després es dedicà a obres assistencials del tercer món, mitjançant organismes catòlics internacionals.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s