Tozer, Harry Vernon

(Villa Rica, Paraguai, 9 novembre 1902 – Barcelona, 8 juny 1999)

Titellaire. Investigador i pedagog de l’art del titella, especialment el de fils (marioneta), reconegut mundialment com el mestre d’aquesta especialitat. Fill de pares anglesos, s’establí a Barcelona el 1925.

Fascinat pel titella de guant català (putxinel·li), el féu conèixer a l’estranger i connectà els titellaires de Catalunya amb els d’altres cultures. Perfeccionà diversos aspectes de la construcció i posada en escena del titella de fils, especialment el control vertical i un segon pont de manipulació a la boca de l’escenari.

Fundà el grup Marionetes de Barcelona (1955-84) i fou professor del departament de titelles i marionetes a l’Institut del Teatre (1973-90). Membre d’honor de la Union Internationale de la Marionette (UNIMA) i vicepresident del British Puppet and Model Theatre Guild, el 1987 rebé el Premi d’Honor Sebastià Gasch (FAD).

El 1997 rebé la Creu de Sant Jordi, i el 1999, la Medalla d’Or al mèrit artístic de l’ajuntament de Barcelona.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s