Torres i Amat de Palou, Fèlix

(Sallent de Llobregat, Bages, 6 agost 1772 – Madrid, 29 desembre 1847)

Eclesiàstic i erudit. Germà d’Ignasi. Estudià al Colegio de San Ildefonso de la Universidad de Alcalá de Henares. Fou un gran coneixedor de les llengües clàssiques i semítiques, sense deixar de banda, però, les romàniques.

Un cop acabats els estudis, guiat pel seu oncle Fèlix Amat, bisbe de Palmira i confessor del rei, començà els estudis a Tarragona, i es doctorà a la universitat dels Reials Estudis de Sant Isidre. L’any 1820 formà part de la junta de govern creada a Barcelona amb motiu dels fets esdevinguts al començament del Trienni Liberal.

La cúria romana el rebutjà com a bisbe de la diòcesi barcelonina i anà a Madrid, on va tenir cura de la impressió de la traducció de la Bíblia que havia fet a instàncies del rei Carles IV. Editada a despeses del govern, havia d’ésser origen de diverses controvèrsies entre el clericat, fet que es demostra per un article, publicat a París, titulat El amigo de la Religión.

Dins la història de la literatura catalana, ocupa un lloc rellevant per l’obra Memorias para ayudar a formar un diccionario crítico de los escritores catalanes (1836), començada pel seu germà Ignasi. Aquest diccionari donà a conèixer per primera vegada molts dels autors que havien contribuït a la literatura catalana, i arriba fins a la darreria del segle XVIII.

Va pertànyer a l’Acadèmia Científica de Barcelona, a la de Madrid, a la Societat d’Antiguitats de Copenhaguen i a l’Acadèmia de Bones Lletres.

Altres obres seves són: Disertación sobre la biblioteca de escritores catalanes: Salmos de David i Vida del Ilmo. Sr. D. Félix Amat, arzobispo de Palmira, el qual havia estat atacat de liberal i inclòs a l’Index romà i que Torres defensà aferrissadament en pastorals i llibres.

Se’l considera un dels precedents de la Renaixença.

2 pensaments sobre “Torres i Amat de Palou, Fèlix

  1. Retroenllaç: Torres i Torrens, Manuel | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Torres i Amat de Palou, Ignasi | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s