Riera i Fàbregas, Salvador

(Breda, Selva, 11 gener 1927 – Barcelona, 10 maig 1994)

Marxant d’art i escriptor. En una primera etapa es dedicà, des de molt jove, a la confecció i creació de roba femenina i després es sentí atret per l’art. Publicà l’obra Breda, pinzellades a tort i a dret (1948), la portada de la qual és del pintor Josep Aragay. Estrenà sardanes i algunes peces escèniques a Breda.

El 1952 emigrà a Amèrica i s’establí a São Paulo (Brasil), on es dedicà a la venda de roba i després reprengué la seva activitat de confecció de roba femenina, faceta en la qual esdevingué un creador reconegut.

Afeccionat a escriure, guanyà alguns premis literaris i col·laborà a la revista “Ressorgiment”, publicada pels catalans residents a l’Argentina, amb els quals es vinculà. Creà i dirigí “Catalunya” (1954), revista d’informació i divulgació cultural adscrita al Centre Català de São Paulo, de la qual sortiren cinc números.

Rebé classes del pintor català Francesc Domingo, del qual adquirí nombrosos quadres. Paral·lelament, es dedicà a col·leccionar obres pictòriques de diferents pintors catalans i d’altres països. Al Brasil, obrí una galeria, on féu exposicions de Brossa i Tàpies.

Arran de la visita de Josep Tarradellas, aleshores president de la Generalitat de Catalunya, fou nomenat delegat de la Generalitat al Brasil.

El 1973 tornà a Barcelona, on el mateix any fundà la galeria Dau al Set, on alternà exposicions de l’avantguarda clàssica catalana amb antològiques d’artistes i moviments ja històrics. En mèrit a la seva tasca, aquesta galeria també és anomenada amb el seu nom.

Juntament amb l’entitat “Amics de Breda”, fou un dels impulsors del Museu Josep Aragay de Breda, fundat el 1975. Després de la seva mort, la Generalitat de Catalunya adquirí part de la seva col·lecció.

Un pensament sobre “Riera i Fàbregas, Salvador

  1. Retroenllaç: Grau i Masip, Xavier | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s