Museu Darder

(Banyoles, Pla de l’Estany, 22 octubre 1916 – )

Museu. Creat amb el nom de Museu Darder d’Història Natural, es situat a les dependències de les antigues escoles municipals, és fruit d’una donació que féu al municipi el mateix any de la seva fundació l’eminent naturalista Francesc Darder i Llimona, fill adoptiu de la ciutat.

Fins a la reforma del 2007 fou un clar exemple dels criteris col·leccionistes i les concepcions científiques del final del segle XIX i el començament del XX, en la línia dels gabinets de curiositats. S’hi mostraven diverses espècies animals, tant exòtiques com del país, però el museu fou conegut arreu del món per la polèmica creada per l’exposició a la sala de l’Home, on s’exhibien diverses restes humanes i un guerrer boiximà dissecat.

Al març de 1997, valorant la transcendència i la projecció internacional que estava adquirint el conflicte, el consistori decidí retirar el cos dissecat de l’exposició, i el 2000 les restes del boiximà dissecat foren traslladades a Botswana, on foren enterrades.

Al gener de 2003 el museu tancà les portes al públic per tal d’ésser totalment replantejat i remodelat. Reobert a l’abril de 2007 amb el nom de Museu Darder, Espai d’Interpretació de l’Estany.

La renovació comportà una reorganització en noves seccions: les col·leccions antigues del fundador; l’exposició permanent, que comprèn, d’una banda, una mostra de la concepció de la història natural al segle XIX tal com era mostrada en el museu original i, de l’altra, un espai dedicat a l’estany com a ecosistema, i, relacionat amb aquest, un laboratori de limnologia; les seccions restants estan dedicades a la figura del fundador, al centre de documentació i a les exposicions temporals.

Enllaç web: Museu Darder

Un pensament sobre “Museu Darder

  1. Retroenllaç: Darder i Llimona, Francesc | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s