Alavedra i Segurañas, Joan

(Barcelona, 31 maig 1896 – 3 novembre 1981)

Escriptor i polític. Fou secretari del president de la Generalitat Francesc Macià i del seu successor Lluís Companys, fins al 1934.

Redactà els textos de l’emissió radiofònica El fet del dia, del 1934 al 1936, que esdevingué molt popular. Director de la Institució del Teatre (1933-39), representà Catalunya als Congressos Internacionals de Teatre de París (1937) i Londres (1938).

Autor del Poema del Pessebre (1948), del qual Pau Casals ha fet l’oratori El Pessebre. Posteriorment publicà Tossa (1954), l’important biografia Pau Casals (1962), Personatges inoblidables (1968), L’extraordinària vida de Pau Casals (1969) i El fet del dia. D’ahir i d’avui (1970, que aplega la majoria d’articles que constituïen la primera edició de 1935 i d’altres d’aparició recent), Pelegrins a Montserrat (1971), i l’assaig biogràfic Conxita Badia, una vida d’artista (1975). Cal destacar les seves traduccions d’obres de Goethe (Les desventures del jove Werther), Schnitzler i Remarque (Res de nou a l’oest).

Fou el pare del polític Macià Alavedra i Moner.

3 pensaments sobre “Alavedra i Segurañas, Joan

  1. Retroenllaç: Casals i Defilló, Pau | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Alavedra i Moner, Macià | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Pessebre, El | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s