Iàtova (Foia de Bunyol)

Municipi de la Foia de Bunyol (País Valencià): 120,24 km2, 420 m alt, 2.136 h ab (2014)

(cast: Yátova) Situat a la zona de parla castellana del País Valencià, a la vall mitjana del riu Magre, que el travessa, fortament encaixat, d’oest a est. El terme, molt extens i situat al sector més alt i accidentat de la comarca (serres de Malacara, al nord, i de Martés, al sud), és ocupat en tres quartes parts per vegetació espontània, molt boscat (pinedes i carrascars) i garrigar.

Agricultura amb predomini del secà, amb conreus de garrofers, ametllers, oliveres i cereals. Hi ha hortalisses al regadiu, on s’aprofita l’aigua de fonts. Àrea comercial de València. Hi ha un corrent emigratori vers València i Bunyol, on treballa una part de la població activa del municipi.

El poble està a l’extrem oriental del terme; l’església parroquial dels Sants Reis fou bastida en 1668-72.

El municipi comprèn, a més, la caseria de Millars (en part a Bunyol) i de Quinet i el despoblat de Montratón.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s