Esquerda, l’ (Fenolleda)

Municipi de la Fenolleda (Catalunya Nord): 15,67 km2, 350 m alt, 164 hab (2012)

(fr: Lesquerde) Estès per la vall de l’Aglí, aigua avall de la gorja de la Fou, notable bretxa oberta pel riu, després de la confluència amb la Bolzana, a la serra de l’Esquerda, llarga alineació muntanyosa de direcció oest-est que forma l’eix de la comarca. A la muntanya hi ha claps d’alzines, però a la resta del territori hi ha sobretot brolles, matolls i garrigues.

Economia basada en l’agricultura, sobretot la vinya (per a la producció de vi amb denominació d’origen controlada), i pastures i farratge. Hom hi havia explotat mines de ferro i mini; encara hi és extreta pedra de guix. Àrea comercial de Perpinyà.

El poble, a l’esquerra de l’Aglí, és en un coster, al vessant meridional de la serra de l’Esquerda. Al nord s’hi ha descobert un antic habitatge fortificat de l’edat del ferro.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s