Alpatró

(la Vall de Gallinera, Marina Alta)

(o el Patró) Poble (267 m alt), situat a la dreta de la rambla de Gallinera, al peu de la penya Foradada. És el nucli de població més important del terme, malgrat que en els darrers cinquanta anys s’ha reduït a la meitat.

Com la resta de la Vall de Gallinera, era població de moriscs, de la jurisdicció dels ducs de Gandia, els quals, després de l’expulsió (1609), la donaren a repoblar a famílies mallorquines, fet que es reflecteix en el parlar local.

La seva parròquia (Santa Maria) fou erigida el 1535, amb jurisdicció sobre una gran part dels pobles de la vall; el 1574 els seus annexos quedaren reduïts a Benissili, Llombai de Gallinera i la Carroja.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s