Tous, Pere de

(País Valencià, segle XIV)

Cavaller. Pertanyia a l’orde de Montesa. El 1323-24 lluità a Sardenya amb l’expedició de conquesta manada per l’infant Alfons.

El 1329, essent ja mestre de l’orde, participà a les Corts de València, on fou un dels àrbitres que assessoraven Alfons III el Benigne sobre l’aplicació a terres valencianes del fur d’Aragó.

Figurà entre els consellers preferents de Pere III a la primeria del seu regnat. L’acompanyà a les accions contra el noble rebel Pere de Xèrica (1336). El 1340 formava a les forces catalanes que, sortint de Xàtiva, anaren a ajudar Castella contra els sarraïns, que culminà a la batalla del Salado.

El 1343 el rei li reclamà uns diners i que havia de menester per a la invasió de Mallorca. Molt fidel al rei, defensà els interessos d’aquest durant les turbulències de la Unió valenciana. Acompanyà Pere de Xèrica a la zona de Borriana, reducte dels reialistes, i contribuí a defensar la zona. L’any següent anà a reunir-se amb aquest a Sogorb i participà a la fase final de la campanya contra els unionistes, contra els quals lluità a la decisiva batalla de Mislata.

El 1354 fou membre del consell de govern constituït per actuar durant el viatge de Pere III a Sardenya. Encara figuraria a la guerra contra Castella. El 1357 prestava serveis al front valencià.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s