Tost

(Ribera d’Urgellet, Alt Urgell)

Despoblat (785 m alt), situat en un turó que domina la vall, on hi ha les restes de l’antic castell de Tost.

Al segle XI en fou senyor Miró, pare del famós Arnau de Tost, fundador de la dinastia vescomtal d’Àger. A petició seva el bisbe Eribau d’Urgell consagrà el 1040 l’església parroquial de Sant Martí, magníficament dotada de béns i relíquies, ofertes per l’abat Oliba de Ripoll, juntament amb un escrit autògraf i una arqueta en forma de creu (conservada des del 1924 al Museu Episcopal de Vic, que guarda també una part del baldaquí de l’altar, dels segles XII-XIII; l’altra part és al Museu d’Art de Catalunya). El lloc pertangué a la senyoria del capítol d’Urgell.

Fou municipi independent fins el 1968, que juntament amb els d’Arfa i la Parròquia d’Hortó, s’uní al Pla de Sant Tirs (el conjunt rebé el nom oficial de la Ribera d’Urgellet). L’antic terme comprenia, a més, els pobles de Montan, Torà de Tost i Sauvanyà i els llogarets de la Bastida, Fontelles, els Hostalets de Tost i Castellar.

7 pensaments sobre “Tost

  1. Retroenllaç: Bastida, la -Alt Urgell- | Dades dels Països Catalans

  2. Retroenllaç: Arnau Mir de Tost | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

  3. Retroenllaç: Sauvanyà | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Montsec de Tost, el | Dades de Catalunya

  5. Retroenllaç: Hostalets de Tost, els | Dades de Catalunya

  6. Retroenllaç: Fontelles | Dades de Catalunya

  7. Retroenllaç: Castellar | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s