Solà de Sant Esteve i d’Oriola, Francesc de

(Sant Joan d’Oló, Bages, 1671 – Catalunya, segle XVIII)

Cavaller. El 1705 fou un dels primers que reconegueren per rei Carles d’Àustria, tan bon punt aquest desembarcà a Catalunya. L’any següent, durant el frustrat setge de Barcelona per Felip V, pressionava la línia enemiga des de l’exterior, per la banda de Sant Cugat del Vallès.

Després prengué part en l’ofensiva per alliberar Aragó. Participà, entre d’altres accions, a la batalla del coll de Lechago, prop de Calamocha, on es féu remarcar pel gran coratge demostrat en l’ocupació d’un turó.

Fou Diputat Militar de la Generalitat del 27 de juliol de 1710 a la mateixa data del 1713. En cessar el seu mandat restà a Barcelona durant el setge borbònic. El 20 de juliol de 1714 fou nomenat membre de la comissió especial facultada per a arbitrar mitjans d’emergència davant la situació crítica de Barcelona.

L’11 de setembre de 1714 se sumà al gran contraatac dirigit per Rafael Casanova. Més tard combaté a la barricada del Pla de Palau i a la tarda era amb la junta de govern reunida a les voltes de Sant Antoni, poc abans de la capitulació, després de la qual li foren confiscats els béns.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s