Sirvent, Bartomeu

(País Valencià, segle XIV – ? , 1401)

Alt funcionari reial. Fou secretari segon, almenys des del 1371, de Pere III de Catalunya-Aragó; el 1382 ascendí a secretari primer, càrrec en el qual succeí Bernat Miquel. A la mort del rei (1387), fou secretari de la reina.

El 1395 figurava com a protonotari de Joan I, i com a tal fou un dels encartats en el procés del Consell de Joan I i, com la majoria d’aquests, es beneficià d’una amnistia de Martí I. Fou efectivament secretari d’aquest darrer rei. En morir el succeí en el càrrec Guillem Ponç.

Sembla que redactà una obra de caràcter històric. Vers el 1382 inicià una correspondència privada llatina, d’estil prociceronià, amb d’altres membres de la cancelleria, que demostra el seu afany per una renovació estilística, generalitzat en l’ambient humanístic de la cancelleria d’aquests anys.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s