Serra-sanç

(Sallent de Llobregat, Bages)

Poble disseminat (410 m alt). L’antiga quadra de Serra-sanç (Serra d’en Sanç), s’estén en un altiplà, al nord del cap del municipi, a l’esquerra del Llobregat, entre aquest i el seu afluent el riu de Cornet.

Tingué el seu origen en una propietat donada al monestir de Ripoll, coneguda documentalment des del 951. Essent situada en el territori feudal de Balsareny, la jurisdicció criminal corresponia al baró d’aquest castell, mentre que el monjo cambrer de Ripoll n’exercia la purament civil.

L’església de Sant Miquel de Serra-sanç, documentada ja des del 915, figura com a parròquia a mitjan segle XII, prerrogativa que perdé més endavant. El temple actual és una construcció romànica, del segle XII, que presenta una planta de nau única, ampliada vers llevant amb l’adossament d’un absis semicircular. Sobre el mur de ponent, on s’obre el portal, es dreça un ample i esvelt campanar d’espadanya, amb dues obertures.

Vers tramuntana d’aquesta església, en un planell ocupat mig per boscos mig per conreus, es troben les restes de l’antic mas de Serra-sanç.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s