Sentmenat, Pere (I) de

(Catalunya, segle XII – vers 1170)

Cavaller. Germà d’Arnau, Berenguer i Guillem de Sentmenat. El primer d’aquest llinatge sobre el qual hi ha un bon nombre de referències.

Era castellà de Sentmenat, fortalesa que pertanyia als Montcada. Al costat d’un d’aquest, el Gran Senescal Guillem Ramon IV, participà a la conquesta de Tortosa (1148). S’hi distingí tant que les seves armes foren esculpides a les muralles de la ciutat. Des d’aleshores tindria alguna entrada al consell de govern del comte Ramon Berenguer IV de Barcelona. El 1149 excel·lí encara a la conquesta de Lleida.

El mateix any era un dels signants de la carta de població de Tortosa i hi rebia, del seu senyor el Gran Senescal, que posseïa tot un terç de la ciutat, el títol de castellà perpetu d’aquella. En 1151 reapareixia al consell comtal.

Mort Ramon Berenguer IV en 1162, Pere de Sentmenat prolongaria l’activitat política dins el regnat d’Alfons I, segurament a redós de la prepotència de Guillem Ramon IV de Montcada. Subscriví algunes de les cartes de població d’aquest temps.

A partir del 1168 apareix actuant amb ell el fill homònim. Testà en 1170. Era casat amb una dama anomenada Ermessenda. Fills seus foren:

Pere (II) de Sentmenat  (Catalunya, segle XII – després 1213)  Rebé del seu pare la resta dels béns a la Catalunya Vella i fou castlà de Sentmenat. Acompanyà Pere I de Catalunya a Roma per a la seva coronació (1204) i assistí a la batalla de Las Navas de Tolosa (1212), amb el seu fill Pere (III) de Sentmenat (Catalunya, segle XII – vers 1230)  Castellà de Sentmenat.

Arnau de Sentmenat  (Catalunya, segle XII – Tortosa ?, Baix Ebre, després 1170)  Cavaller. El seu pare li deixà la castellania de Tortosa. Formaria en aquesta ciutat una nova branca de la família.

Sibil·la de Sentmenat  (Catalunya, segle XII – segle XIII)  Muller d’Arnau de Tornamira. A la mort del seu pare rebé el castell de Granera.

2 pensaments sobre “Sentmenat, Pere (I) de

  1. Retroenllaç: Sentmenat i de Ribes (germans) | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Sentmenat | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s