Sentfores

(Vic, Osona)

Antic municipi, fusionat el 1932 amb l’actual, a la vall del riu Mèder, a l’oest del qual és situat. Era centrat pel poble de Sentfores, dit popularment la Guixa.

La parròquia primitiva (Sant Martí de Sentfores) es troba a l’extrem de ponent del terme, abandonada. Fou consagrada el 1151 en substitució d’una altra de consagrada des del 900. La formació del raval de la Guixa, on hom féu erigir una nova església (1865-78), motivà l’abandonament de l’antiga.

Resten escasses ruïnes del castell de Sentfores, en un puig sobre cal Canonge, el terme del qual és esmentat el 911; el seu domini fou dels cavallers Sentfores, que el tenien en feu de la mitra de Vic; després passà als Centelles i a Bernat III de Cabrera, que el comprà el 1362. La dualitat de domini entre els Cabrera i el domini superior de la mitra foren causa de plets constants entre ambdós senyors els segles XIV i XV. El castell fou enderrocat en la guerra remença del 1472.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s