Sant Climent, Elisenda de

(Lleida, segle XIII)

Dama. De casada visqué a Pollença. Caigué presonera, amb el marit i la filla, dels pirates tunisencs que atacaven les costes mallorquines.

A Tunis, l’emir dit pels cristians Miralmomoní prengué per muller la joveníssima filla d’Elisenda, Guillemona, que es canvià el nom pel de Rocaia.

Morí per aquest temps el marit d’Elisenda, la qual restà al palau de l’emir fins que es casà en segones núpcies amb el famós mercader Arnau de Solsona. Anà amb aquest a viure a Lleida.

A la insabuda d’aquell s’endugué de Tunis una relíquia que era considerada el Sant Drap de la Passió de Crist. Li havia estat donada en secret per la seva filla, que restava a Tunis i que preferia que la relíquia passes a terres cristianes.

Poc després l’emir entaulava una acció diplomàtica enèrgica prop de Jaume I, demanant la restitució del Sant Drap i acusant directament Elisenda d’haver-lo sostret. El marit Arnau de Solsona, que sembla haver ignorat de bona fe el robatori, negà l’acusació contra la muller i fins fou empresonat per ordre del rei, que desitjava complaure l’emir.

Tenint per defensor el famós jurista Guillem Sasala, Elisenda i Arnau acabaren per resoldre el plet mitjançant el pagament de 3.000 dobles d’or, tot i que Elisenda no es confessaria possessora de la relíquia.

Només davant el seu marit, i trobant-se ja a les portes de la mort, reconegué el fet. Al cap d’uns anys Arnau de Solsona faria donació del Sant Drap al bisbe de Lleida.

Seria venerat a la seu lleidatana fins al 1936.

Un pensament sobre “Sant Climent, Elisenda de

  1. Retroenllaç: Solsona, Arnau de | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s