Ramon V de Pallars Jussà

(Pallars, segle XI – 1098)

Comte de Pallars Jussà (1047-98). Fill de Ramon IV i d’Ermessenda. Heretà el comtat a la mort del seu pare (1047).

El seu govern fou molt conflictiu a causa dels atacs dels seus veïns Artau I de Pallars Sobirà i dels comtes d’Urgell, sobretot Ermengol VI, que cobejava la possessió de la conca de Tremp.

Per tal de dur a terme la seva expansió vers la serra de Montsec i la vall d’Àger, Ramon s’alià amb els sarraïns, però no hi reeixí. Tot aprofitant aquesta situació, alguns nobles pallaresos li negaren fidelitat, com el senyor de Vallferrera, Guitard Isarn, i per tal d’imposar la seva autoritat hagué de recórrer de nou a l’ajut sarraí (1070).

Es casà (vers 1055) amb Valença, filla d’Arnau Mir de Tost, senyor d’Àger. D’aquest enllaç se’n seguí un intercanvi de possessions territorials: Valença aportava castells i viles de la conca de Tremp i Ramon li cedia els castells en litigi de Mur, Llimiana, Orcau i d’altres.

Foren fills seus Pere Ramon, Arnau Ramon i Bernat Ramon.