Oix

(Montagut i Oix, Garrotxa)

Poble (413 m alt), amb un percentatge alt de població disseminada, situat a l’esquerra de la riera d’Oix.

L’església parroquial de Sant Llorenç, esmentada ja el 937, és romànica, molt modificada. Prop seu hi ha un gran casal, el CASTELL D’OIX, que fou bastit al segle XV per la família Barutell, senyors de la baronia de Bestracà.

Oix formà part del terme del castell de Bestracà, que senyorejaven els Bestracà i els Cruïlles, i des del 1365 centrà la baronia de Bestracà. Fou dels Barutell fins al començament del segle XIX, que passà als Sants.

Formava un municipi fins el 1972, que s’estenia per les altes valls de la riera de Llierca. L’antic terme comprenia, a més, els llocs i les antigues parròquies rurals de Sant Miquel de Pera, Hortmoier, Mitjà, Monars, Santa Bàrbara de Pruneres, Talaixà, el Riu, el santuari de les Agulles i el d’Escales i l’antic monestir de Sant Aniol d’Aguja.

4 pensaments sobre “Oix

  1. Retroenllaç: Escales | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Díaz i Costa, Eusebi | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Comanegra, puig de | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Bodelquer, estret de | Dades de Catalunya

Els comentaris estan tancats.