Sibil·la I de Pallars

(Catalunya, 1282 – 1330)

Comtessa de Pallars Sobirà (1295-1327). Filla d’Arnau Roger I de Pallars i d’Irene Làscaris, romangué sota la protecció d’Alfons II de Catalunya-Aragó, mentre que el seu comtat era regit per Ramon Roger I.

Mort aquest (1294), Sibil·la aconseguí que Jaume II li reconegués els seus drets sobre el comtat pallarès. Ben aviat la novella comtessa s’hagué d’enfrontar amb la invasió d’Arnau d’Espanha, de la casa de Comenge, que també reivindicava els drets al mateix comtat.

A favor de Sibil·la intervingueren els nobles pallaresos Roger d’Erill, Guillem de Castellfollit i Ricard de Mur, com també fou decisiva la col·laboració de les forces reials de Jaume II. El 1297 se signà una treva, que Arnau no complí.

Durant aquest temps Sibil·la havia contret matrimoni amb Hug de Mataplana, fill de Ramon d’Urtx, el qual tenia possessions a les Garrigues i al Baix Llobregat.

Forces transpirinenques acabdillades pels Comenge i els Foix repetiren les invasions al comtat de Pallars (1298, 1310 i 1327), però els exèrcits comtals i reials en frustraren els intents d’ocupació.

L’hereu de Sibil·la i d’Hug, Arnau Roger II, es casà amb Urraca d’Entença, germana de Teresa, nora de Jaume II. Els altres fills seus foren Ramon Roger II, comte de Pallars, car Arnau Roger II morí sense fills el 1343, Robert Bernat i Artau, senyors de Mataplana.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s